Kaj in zakaj delamo v Pineti?
V tem času, ko to tipkam, 65 osnovnošolskih otrok črta dneve do 13. 7. 2020, ko gremo skupaj na morje. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bili te otroci iz družin s socialno indikacijo. Če ne bi za večino teh otrok bile to tudi edine prave počitnice in prvo srečanje z morjem. Ravno zato je še posebno lepo biti del tega letovanja Mestne občine Kranj (MOK).

Letovanje v Pineti preko MOK ima že več desetletno tradicijo. Par let nazaj pa bi se ta tradicija že skoraj prekinila. Tukaj v zgodbo vstopimo mi, ki smo jo leta 2018 prevzeli in jo pišemo dalje. Od takrat skrbimo za to, da lahko otroci še vedno hodijo na morje in da se imajo pri tem še bolj #FUNtastično.

Za kaj točno poskrbimo? Za vse, za celotno organizacijo in izvedbo tega letovanja. Komuniciramo s šolami in starši glede prijav, zbiramo sponzorska sredstva,  organiziramo namestitev in prehrano, pripravimo pester animacijski program, izberemo, pripravimo in koordiniramo ekipo na terenu, pripravimo animacijske rekvizite … in še bi lahko naštevala.
Sreča sicer ni povezana z materialnimi dobrinami, je pa bogastvo lahko to, da si srečen. Tone Pavček je na primer v eni pesmi zapisal, da je sreča, ko si človek do ljudi. Ni srečen samo tisti, ki nekaj prejme, ampak tudi tisti, ki da, če je iz srca.

Lepše od tega, da lahko vse to damo njim je torej to, kar oni dajo nam. Ne glede na to, kakšne rekvizite pripeljemo in kako se angažirmo, da bo vsakič še boljše in lepše in nepozabno, so stvari, ki jih dobimo nazaj veliko več vredne. Verjetno zato, ker to niso stvari, ampak so občutki. So topli objemi otrok, so nasmehi, ko prvič vidijo in občutijo morje in so vsi znaki hvaležnosti za to, da smo in delamo to, kar delamo.

»Bodi hvaležen za to, kar imaš, da boš lahko dobil še več. Če se fokusiraš na to, kar nimaš, ne boš nikoli imel dovolj.« In to je sama Oprah Winfrey povedala, pol veš, da mora biti res. Najbolj beden občutek je, če se za nekaj res potrudiš, pa tega nihče ne opazi, jim je samoumevno. Zato sem res vesela, da pri Pineti ni tako, ampak dobivamo sporočila staršev in otrok, ki so podobna temu:

“Spremljam slike in želim izraziti vsem hvaležnost, ker mojim hčerkam dajete najlepše spomine in čudovite trenutke. Uživajte še naprej!” Ko pišem ravno o hvaležnosti, bi rada izkoristila trenutek in ta odstavek, da rečem naglas in napišem HVALA! Hvala vsem, ki karkoli date!  Pred letovanjem namreč zbiramo različna sponzorska in donatorska sredstva, s katerimi lahko še dodatno polepšamo otrokom počitniški teden. Vsega so najbolj veseli, res! Reklame kapice so na glavi 24 ur na dan, pišejo samo še z vašimi kemiki in ne ločijo se od male plišaste igračke z vašim logotipom. (Hint: če želiš kaj prispevati piši na spela@fun4u.si ;))

Eno dobro delo na dan. To je moj nov, tokratni FUN4U izziv zate. Ampak ej, naj bo res dobro delo. Če moraš objaviti to na Instagram, je tvoje prosocialno vedenje že malo pod vprašanjem. Si nekaj res naredil zaradi drugih ali sam zaradi sebe, da dobiš 44 lajkov na to, da delaš dobro delo. #ThinkAboutIt

En član naše ekipe me je nedolgo nazaj vprašal, kaj je razlika med delom v hotelski animaciji in delom na taborih. Povsod namreč delamo animacijo, se igramo z našimi rekviziti, zabavamo otroke … Jaz mislim, da je glavna razlika v tem, da se v hotelu stalno menjajo tisti, s katerimi se igraš, na taborih pa imaš vsaj 1 teden svojo skupino istih otrok. Prvi dan si jih moraš označiti z badgi, da sploh veš kateri spada pod tvoje okrilje, četrti dan pa že tečejo solze, ker se čez 3 dni poslovimo. Neverjetno kakšne vezi se lahko spletejo v 1 tednu in kako se lahko hitro navežemo en na drugega.

Lepo je opazovati, kako se tudi med njimi spletajo nova prijateljstva, še bolj simpatično pa kako kmalu vzklijejo nove simpatije. Kako veš, da si res zaljubljen? En fantek iz našega letovanja ima odgovor na to: ko si pripravljen dati zadnjih 20 kun za kičasto zapestnico za punco, ki ti je všeč, namesto za 2 kepici modrega neba. #truestory

Otroci imajo izzive z izbiro pravega sladoleda in zapestnic, mi pa z njihovo vzgojo. Ob 65 različnih nadobudnežih nam res ni nikoli dolgčas. Tisti, ki najbolj komentirajo to, kako je treba z otroki in kaj obsolutno ne a) nimajo svojih otrok in/ali b) niso nikoli delali na takih letovanjih ali v šoli. Če bi lahko obkljukali a ali b, bi vedeli, da je pri vzgoji 444 različnih prijemov, pri tebi in tvojih pa pali prijem ŽXY.

Ampak lej, če jih do konca tedna naučimo vsaj toliko odgovornosti in samostojnosti, da ne ostanejo 4 brisače na plaži, ki skrivnostno niso od nikogar, je že kar ok. ;D

Mogoče res pridejo domov s kakšno brisačo manj, ampak pridejo tudi z ogromno nepozabnimi spomini in dvema diplomoma več. Jaz poznam vsaj 4 ljudi, stare 25 +, ki imajo na stenah svojih sob neke rendom diplome, ki so jih dobili, kot otroci na letovanjih. Diploma za najboljšega nabiralca školjk, diploma za najboljšo frizerko kitk, diploma za res največji šut pri fuzbalu … A niso take diplome zakon? Jaz bi uvedla to tudi v odrasli svet. Da na primer dobiš vsaj enkrat na mesec neko diplomo. Diploma za pravilno rešeno položnico na pošti ali pa diploma za res dobro bočno parkiranje. Smo za?

Jaz bi verjetno lahko dobila diplomo za najbolj smešn poškodbo na delovnem mestu. (Ta pripetljaj sem opisala v svoji #meetheteam oddaji na našem YouTubu kanalu. Si že pogledal?;)) Zlomila sem si prst pri med dvema ognjema, ki smo ga igrali v Pineti. Ja, prav si prebral. Športne turnirje pač jemljemo skrajno resno.Poleg športanja in lomljenja prstov;), se nam v Pineti dogaja še marsikaj. Iščemo skriti zaklad, plešemo na plaži, imamo kino pod zvezdami, body zorbing, večer talentov, gremo na izlete v mesto … Vglavnem: poskrbimo za to, da lahko otroci brezksrbno uživajo in odklopijo misli od njihovih vsakdanjikov.

Ja, včasih kakšna aktivnost tudi ne uspe tako, kot je potekala v tvoji glavi, včasih je res ful vroče in si utrujen od vsega otroškega vrveža in včasih ti zmanjka črk in številk za uspešen vzgojni prijem.

Ampak, ko potegneš črto …

____________________________________________________________________

Se vse zgodi točno tako, kot se mora & letovanje v Pineti nam čedalje bolj prirašča k srcu.

Se vam čez 14 dni javimo v živo iz letovanja! #Staytuned

Adijos,

Špela

Stopite v stik z nami, z veseljem vam bomo pomagali.

FUN4U d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
Zapri
Povzetek košarice
Košarica je prazna.
Dodaj izdelke
Zapri
Nazaj na vrh